Varför inte kontrollera stammarna innan bostadsköp?

Är du på väg att köpa ett nytt hus, eller en bostadsrätt? Då är det en hel del som faller på köparen när det kommer till att ta reda på så mycket du bara kan om den bostad som du tänker köpa; finns det radon i huset? Du kan behöva ta reda på om det finns någon gammal asbest i huset som du kanske behöver ta bort, eller kanske du måste byta stammarna i den nya bostaden. Bäst är att göra de nödvändiga besiktningar innan du betsämmer dig för att köpa bostaden.

Radonbesiktning

Man kan göra en radonbesiktning. I äldre hus, som är byggda innan 1980-talet innan man alltså förbjöd byggmaterial med radon finns det en viss risk att det kan finnas radon i något av isoleringen, eller i marken under huset. Då är det viktigt att känna till det som köpare innan man bestämmer sig. Om den tidigare ägaren inte har gjort någon sådan undersökning, rörinspektion eller tagit reda på vilka byggmaterial man användt, är risken stor att du som ny ägare kan komma att behöva åtgärda allt sådant. Särskilt om man är småbarnsförälder, vill man inte att barnen ska växa upp i en sådan riskfylld miljö.

Asbestbesiktning

Det samma gäller asbest, om man tänker sig köpa en charmig, äldre bostad. Särskilt riskfyllt är det att det finns asbest i alla hus och bostäder som byggdes innan 1970-talet. Även om asbesten inte är farlig så länge man inte river i den, kan man senare när det är dags att renovera bostaden, råka ut för att sanera den, vill man veta om det som ny ägare – och få ner priset.

Mögelbesiktning

Mögel är svårt att komma till rätta med. Det är heller inte alla gånger som mögel luktar, vilket gör det svårt att upptäcka det på förhand. Tänker man sig då köpa ett hus, som inte är nybyggt, finns det alltid viss risk för fukt och därmed mögel. Man kan gott och väl beställa en fuktbesiktning innan man bestämmer sig för köpet eller om man vill sänka priset om det framkommer att något sådant finns i bostaden. Det bör man genast åtgärda så att man kommer till rätta med fukten.

Rörbesiktning

Detta gäller också för äldre bostäder, särskilt om det är ett tag sedan man bytte stammarna. Innan beslutet att köpa eller avstå kan man alltså göra en omfattande besiktning av huset. Det har man rätt till om man är en potentiell köpare och genuint intresserad av huset eller lägenheten. En rörbesiktning är till för att som ny ägare veta vad som behöver göras. Visar det sig till exempel att det finns akuta brister kan man absolut få ner priset på bostaden. Hit kan du vända dig för en rörinspektion i Stockholm: http://www.rörinspektion.biz.

3 Oct 2018

Mäta Lägenhetsyta Stockholm

I denna blogg diskuteras areamätning och relaterade ämnen, till exempel fastighetsmäkleri, homestyling byggnationer etc, vad man ska tänka på i samband med en flytt och mycket mer. Mycket nöje!