Vanliga frågor inför en bostadsförsäljning

En bostadsförsäljning kan kännas förvirrande. Har man inte gjort det förut funderar man säkert kring frågor om lån, bostadsvärdering och än fler saker än så. I den här texten samlar vi vanliga funderingar som ofta dyker upp under processen inför en bostadsförsäljning.

Vad är en bostadsvärdering?

En bostadsvärdering är det värde som mäklaren uppskattar att din bostad har. Det är viktigt att tänka på att det endast är just en värdering. Det faktiska slutpriset kan bero på många olika faktorer.

Bankvärdering

I huvudsak talar man om två olika typer av värderingar. Dels talar man om bankvärderingen, där en bostadsvärdering görs med beaktning till dess värde på längre sikt. Den här typen bostadsvärdering är baserad på försäljningar av liknande bostäder som ligger nära din bostad. Hänsyn tas till kvadratmetrar och andra egenskaper som påverkar värdet.

Marknadsvärdering

En marknadsvärdering görs av mäklare där syftet är att försöka uppskatta det slutgiltiga försäljningspriset så gott det går. Under en sådan här bostadsvärdering tas hänsyn till temporära marknadsfaktorer, vilket inte görs vid en bankvärdering. Saker som behöver tas i beaktning är möjligheten för köparna att belåna bostaden, det aktuella marknadsutbudet och området i sig. Processen för att sälja en lägenhet och göra en bostadsvärdering i Stockholm till exempel, kan skilja sig från hur det ser ut i andra städer (närhet till tunnelbana, höga kvadratmeter priser etc.) 

Det ökar värdet på din bostad

Det finns flera saker man kan göra själv för att öka värdet på sin bostad. Den enskilt största faktorn som påverkar värdet är dock läget, vilket är svårt att göra någonting åt. Att läget är viktigt märks i städer som Stockholm där kvadratmeterpriserna är mycket höga. Stockholm är ett tydligt exempel på lägets betydelse för en bostads värde.

Med det sagt kan man, oavsett om lägenheten ligger i Stockholm eller ute på landsbygden, göra vissa saker för att trissa upp slutpriset något. Vad man kan göra beror på hur mycket man är beredd att lägga ut och hur mycket man är beredd att chansa. En köksrenovering kan till exempel ge dig mer än pengarna tillbaka – men det är inte alls säkert.

Något som anses vara ett säkert ganska säkert kort är att bygga en altan. Byggs den i söderläge finns chansen att du vinner ganska stora summor på projektet. Även om altanen ligger i norrläge mot en bakgård finns god chans att åtminstone få pengarna tillbaka, men kanske också mer än så.

1 Mar 2018

Mäta Lägenhetsyta Stockholm

I denna blogg diskuteras areamätning och relaterade ämnen, till exempel fastighetsmäkleri, homestyling byggnationer etc, vad man ska tänka på i samband med en flytt och mycket mer. Mycket nöje!