Så ska du göra för att få bostaden såld

Står du i beråd att sälja din lägenhet? Det är mycket som ska till innan du både fått en köpare, själv hittat en ny bostad och kan flytta ut, och in i ditt nya hem senare. Dels behöver du göra allt för att få ett så bra pris för din nuvarande bostad. Du kanske redan har tagit kontakt med mäklare? Det är lite olika detta att sälja med eller utan mäklare. 

Ska du sälja med en mäklare?

Det finns för- och nackdelar med båda alternativen. Väljer du att anlita en mäklare, slipper du att ha kontakt med alla eventuella köpare. Du slipper vara med på visningen. Just att vara med visningen kan vara lite känsligt. Det är inte alla som klarar av att okända människor går omkring i ens hem, nyper i väggar, tittar och granskar kök, badrum och sovrum. Alla kanske inte ser så glada ut heller och kanske kritiserar inredning och bostad. 

Anlitar du en mäklare, kan den personen lägga upp bostaden som ska säljas på mäklarfirmans hemsida. Plus att den mäklaren kan kontakta tidigare kunder och sådana som tidigare varit intresserade av andra bostäder i samma område. De har med andra ord ett stort nätverk (ofta) som de kan utnyttja för att hitta köpare till bostaden. 

Utan mäklare tar du hela vinsten själv

Anlitar du inte en mäklare, behåller du ju hela vinsten (och skattar för den), Du styr hela processen från att du lägger upp bostaden för försäljningen på någon hemsida, första kontakt med potentiella kunder, till visning, och till sist till budgivningen och avtalsskrivande. Det blir lätt mer arbete än man kanske tänkt sig från en början men det kanske är något som intresserar dig och du får mer insyn i hela processen. 

Fotografera bostaden för försäljning

Sedan när ni väl bestämt er för hur ni ska göra, är det dags att ta bilder som antingen du själv, eller den mäklare som ni anlitar ska lägga upp för försäljning. När ni tar bilder är det en hel del ni ska tänka på, liksom hur ni ska göra vid visningen. Här är det väldigt viktigt för att ni ska få lägenheten eller huset till det pris ni önskar; det finns knep med homestyling som gör att ni attraherar rätt personer till er lägenhetsförsäljning.

1. Städa – detta är bland det viktigaste och mest självklara. Ingen blir sugen på att köpa en lägenhet som är smutsig och rörig. Här behöver du städa mer än vad du annars brukar. Fönster bör vara rena. Alla saker som påminner om dig och din familj ska plockas bort. Inga kläder ska hänga eller ligga på stolar, eller sängar. Däremot kan ni öppna garderober som ni har tänkt låta stå kvar och ingår i försäljningen. Där bör era snyggaste kläder hänga, helst i färgordning.

2. Inred med neutrala färger – när alla personliga saker är bortplockade är det lätt att det blir ganska kalt och tomt i lägenheten. På just sådana ställen ska du placera snygga saker, som fat med frukt, ljuslyktor, kuddar och filtar på soffor och sängar. Det bör finnas gröna växter och friska blommor som fyller ut de tomma och kala ställena i lägenheten. Tycker du just detta moment med inredning är svårt kan du alltid anlita en professionell stylist och inredare. Då vet du att fotografierna och visningen blir bra. Se det som en investering som du kan dra av vid en vinst. Läs mer här om homestyling i Stockholm, på: homestylingstockholm.nu.

3. Se över vad du bör renovera; har du fläckar på tapeter, avflagad färg på fönster, dörrar eller karmar och lister bör du åtgärda det. Annars kommer de eventuella köparna att vilja sänka priset eftersom de kommer att vilja renovera och tänker sig att kostnaden för hela huset, eller lägenhet blir för högt om de behöver renovera det första de gör. Helst vill de kunna flytta in som det är och slippa böket med renovering.

23 Jan 2018

Mäta Lägenhetsyta Stockholm

I denna blogg diskuteras areamätning och relaterade ämnen, till exempel fastighetsmäkleri, homestyling byggnationer etc, vad man ska tänka på i samband med en flytt och mycket mer. Mycket nöje!