Ren bostad viktigast få den såld

Det sägs att det är köparens marknad just nu, eftersom vi ser bostadspriser som har planat och slutat stiga på samma sätt som under mitten av 2000-talet. I många år har det varit säljarens bostadsmarknad. Nu har både Riksbanken och regeringen valt att kyla ner bostadsmarknaden rejält, med både amorteringskrav och något högre reporänta. Så det vi just nu ser är en aningens aning lägre bopriser, även om de inte sjunker, stiger de i alla fall inte lika mycket som för några år sedan. Fortfarande har vi förmånliga lönevillkor på de flesta banker, även om vi som bankkunder skulle tjäna på att inte hålla oss till samma bank år ut och år in. En större rörlighet inom bankerna skulle göra gott både mot plånboken som samhällsekonomin.

Många saker ska till vid försäljning

Om du ska till att sälja din bostad, vet du att det är många faktorer som ska samverka för att du ska få ett så bra pris som möjligt. Det är dels standarden på din bostad som avgör. Vi kommer att återkomma till detta mer ingående senare. Sedan är det definitivt avgörande var din bostad är belägen. Alla som bor i storstäderna Malmö, Göteborg och Stockholm vet att de flesta behöver pendla. Många stockholmare pendlar minst en timme tills de är på sitt arbete. Många skåningar pendlar mellan skånska landsbygden och många åker så långt som till Köpenhamn och jobbar. Därför vill de flesta bo nära antingen motorvägsleder, pendlings-stationer eller som i Stockholm, när tunnelbanan. Läget är absolut bland de viktigaste faktorerna, om inte viktigast. De som bor i villa, har oftast bil, då när det kommer till villorna är läget inte lika viktigt som för lägenhetsägare.

Hur nyrenoverad är bostaden?

Det andra som är viktigt är standarden i lägenheten eller villan; har det nyligen renoverats i kök och badrum? Är vitvarorna nya? Hur ser fönster, golv och tapeter ut? I bostadsrättsföreningar brukar man efterfråga stambyten. Standarden på bostaden är definitivt viktigt och avgör om det blir ett köp eller inte. Många säljare har märkt att även om standard, och läge är idealiskt, blir det ändå ingen affär. Vad kan det bero på? Sedan gör de en homestyling och vips har lägenheten blivit såld. När det kommer till bostadsköp är psykologin viktigare än de kalla siffrorna.

Städningen viktigast inför visning

Städningen av lägenheten är mer avgörande för att få till en affär. Gästerna som kommer visning måste kunna föreställa sig att de själva bor i lägenheten eller villan för att bli spekulanter på bostaden. Då är städningen väsentlig. Du måste nämligen ta bort allt som talar om att det är du och din familj som bor i lägenheten. Tycker du att du inte hinner med en sådan städning kan du anlita en professionell städfirma för det. Då vet du att det blir riktigt städat och håller för en visning och som lockar till köp.

9 Mar 2018

Mäta Lägenhetsyta Stockholm

I denna blogg diskuteras areamätning och relaterade ämnen, till exempel fastighetsmäkleri, homestyling byggnationer etc, vad man ska tänka på i samband med en flytt och mycket mer. Mycket nöje!