Köparens plikt att undersöka

Det är lätt att bli förälskad i ett hus och i ett rosa skimmer skriva under köpehandlingarna. Men vad är det man ska tänka på när man köper hus och vem kan hjälpa till så att det blir ett bra köp?

När man köper ett hus så är det risk att det kan vara så mycket fel på huset att man kommer få betala det en gång till innan man är klar. Som säljare har man skyldighet att informera om man vet om att det finns några allvarliga fel eller dolda fel, men när det gäller det som är lätt att se så har köparen en undersökningsplikt som är stor. Det betyder att man inte efter ett köp kan kräva skadestånd eller att köpet går tillbaka om felet är lätt att se vid en okulär besiktning, det vill säga att felet är synligt utan att man gör några mätningar eller går in i väggar, golv eller tak.

Vem kan hjälpa till vid en besiktning?

Den vanligaste typen av besiktning är den okulära och om man är osäker själv så finns det företag som man kan anlita för att göra denna typ av besiktning. Besiktningsmannen gör då en besiktning och återkommer efter upp till två veckor med eventuella punkter gällande fel, brister eller något att tänka på när man köper huset. Det finns även flera andra olika möjliga besiktningar när man ska köpa ett hus och det kan vara en besiktning av husets el, värme och ventilation, vatten och avlopp, fuktmätning, samt eldstad och rökkanaler som en sotare brukar göra. Om man är minsta tveksam, eller om man har haft en okulär besiktning och någon misstanke uppstått, så bör man anordna någon eller alla av dessa besiktningar också.

Råd och tips

Vid en okulär besiktning kan man inte enbart få veta husets skick utan även saker man bör tänka på och om det finns något som man kanske kan ordna längre fram. Besiktningsmannen är såväl utbildad som har stor kunnighet om byggnation så det kan vara en god upplevelse att få tips och råd för hur man ska planera sin framtid i det nya huset. Om något framkommer vid besiktningen så kan man även ta med detta i köpekontraktet. Det kan handla om en nedsättning av priset eller något som säljaren tar på sig att laga eller ändra innan datumet för övertag. När bostaden är såld så blir allt detta mycket svårare. Läs mer på denna sajt: https://www.svenskfastighetsbesiktning.se/

13 Apr 2020

Mäta Lägenhetsyta Stockholm

I denna blogg diskuteras areamätning och relaterade ämnen, till exempel fastighetsmäkleri, homestyling byggnationer etc, vad man ska tänka på i samband med en flytt och mycket mer. Mycket nöje!