Kontrollera fastighetsförvaltaren när du ska köpa bostad

Som spekulant på en bostad bör du, förutom att besiktiga och känna in själva lägenheten, även undersöka hur organisationen i bostadsrättsföreningen fungerar samt, kanske allra viktigast, ta reda på vem som är fastighetsförvaltare och hur denne sköter sitt uppdrag. Det är viktigt av många orsaker. I en bostadsrättsförening finns det egentligen bara en plats du direkt kan påverka och själv bestämma över och det är din lägenhet. Alla andra utrymmen är i händerna på fastighetsförvaltaren.

En fastighet kräver ständigt underhåll

Om fastighetsförvaltaren, som tar hand om offentliga utrymmen som uteplatser, lekplatser och rabatter, inte tar sitt uppdrag på allvar, så märks det på offentliga utrymmen som tvättstugan, trapphuset, utegrillen och så vidare. Fastighetsförvaltning innebär att man ständigt måste hålla koll på slitaget på fasader, fönster och de gemensamma utrymmena, precis som man har koll på ekonomin. Den som inte har det måste efter ett tag sätta in panikåtgärder, något som kostar mycket pengar i onödan och kan leda till avgiftshöjningar.

Framåttänk viktigt för att slippa problem

Det är dessutom fastighetsförvaltaren som har hand om uppvärmningen av huset, något som kan vara känsligt i övergångarna mellan sommar och vinter, samt har hand om ekonomin. En bra fastighetsförvaltare har framförhållning och vet vad han ska göra ett halvår eller ett år i förväg, medan en dålig fastighetsförvaltare tänker kortsiktigt och försöker ta itu med problem när de uppstår i stället för att aktivt jobba på att förebygga dem.

Kontrollera de offentliga utrymmena

Förutom att besiktiga lägenheten vid visningen, be mäklaren att få se de offentliga utrymmena och fråga honom eller henne om vem som är fastighetsförvaltare. Mäklaren har antagligen inte s mycket information och kanske inte heller tro på allt han säger(hans jobb är trots allt att sälja lägenheten), men lite tips kan man få. Det bästa är antagligen att tala med någon granne och höra vad denne tycker om hur huset sköts. Är det kallt eller varmt i lägenheterna, brukar tvättmaskinerna fungera? Ställ alla frågor du kan komma på

Dålig fastighetsskötsel syns

Det märks ganska tydligt på de offentliga utrymmena om en fastighet sköts bra eller dåligt. Ser det mycket slitet ut så har du antagligen med en slarvig fastighetsförvaltare att göra, och det är det en dålig idé att bjuda på lägenheten och den verkligen faller dig i smaken. Inte ens den mest perfekta lägenheten kan väga upp nackdelarna att bo i ett hus som sköts dåligt. Då är det i så fall bättre att köpa en lite mindre perfekt lägenhet, som kanske har renoveringsbehov men ligger i ett hus som har en bra fastighetsförvaltning, där förvaltaren har som syfte att göra det bästa för fastigheten och de som bor i den.

Läs mer: http://www.fastighetsförvaltare.net.

13 Dec 2018

Mäta Lägenhetsyta Stockholm

I denna blogg diskuteras areamätning och relaterade ämnen, till exempel fastighetsmäkleri, homestyling byggnationer etc, vad man ska tänka på i samband med en flytt och mycket mer. Mycket nöje!