Gör alltid en noggrann husbesiktning innan köp

Du kanske själv har varit med om det, eller så har du läst om tvisterna som har uppstått när en köpare har ångrat sitt köp av villa, fastighet eller hus. Köparen gnäller över att hon, eller han har köpt grisen i säcken och vill häva köpet. Köparen påstår att allt inte stod rätt till med huset som den personen så dyrt har betalat för och vill nu att säljaren tar ansvar för att ha "lurat" köparen att köpa en förfallen villa. Nu är det ju inte så enkelt. Köparen har nämligen enligt lagen långtgående skyldigheter att ta reda på så mycket som hon eller han bara kan om villan som den personen tänker sig köpa. Då hjälper det inte om hon eller han påstår att säljaren har mörkat felen med villan.

Låt göra en husbesiktning innan köp

Säljaren är inte enligt samma lag, skyldig att tala om alla fel och brister. Är det så att det finns möjlighet att upptäcka dem på egen hand, då går säljaren fri. Så för alla köpare som känner till lagen, kommer ansvaret på en personen att själv ta reda på hur det är ställt med villan innan man vill köpa den. Därför är det mycket viktigt att låta göra en del husbesiktningar innan man bestämmer sig. Vad innebär en sådan då? Och vad kostar det?

En husbesiktning kan gå på 5-6.000 kronor men vi anser att det är värt precis vartenda öre. Ska man köpa en villa, vilket är bland de största affärer som vi som privatpersoner gör i våra liv, då vill man veta att allt är bra med villan och att det som säljaren säger om huset stämmer. Stämmer alla lovord om villan, ja, då kanske du sitter på riktig pärla.

Så kan du hitta en pärla till villa

Hemligheten med "pärlor" till hus är att upptäcka de hus som, trots att de har några år på nacken, kan vara riktigt gediget byggda. Den byggmästare som en gång producerade ditt hus, kan ha byggt det enligt byggets alla regler, med kärlek till materialet och till huset. Säg så här, du hittar ett hus som byggdes någon gång under 1950-talet. Då byggde man hus med luftspalt i väggar, med riktiga takstolar som bär upp tak, med riktig husgrund, och med material som var gjorda för att hålla i flera årtionden. Men för att hitta ett sådant hus krävs att du är van vid att besiktiga hus. Här kan du läsa mer om husbesiktningar: https://www.besiktningsbyran.se.

21 Mar 2019

Mäta Lägenhetsyta Stockholm

I denna blogg diskuteras areamätning och relaterade ämnen, till exempel fastighetsmäkleri, homestyling byggnationer etc, vad man ska tänka på i samband med en flytt och mycket mer. Mycket nöje!