Att tänka på vid val av mäklare

Det finns i Stockholm en svårighet i att välja mäklare vid försäljning. Menas med detta; man vet att man förmodligen kommer att göra en god affär oavsett vilken mäklare man väljer och detta med tanke på den skjuts som priserna fått under senare år. Man; för att kunna kräma ut det där sista lilla och få det absolut bästa priset så måste man göra en avvägning kring hur mycket en mäklare kostar, vilken byrå denne jobbar åt samt vad man får för sina pengar. Många jobbar mot ett fast arvode och lika många jobbar mot provision och det fasta arvodet är något som variera extremt mycket.

Så; hur ska man agera enligt oss? Vi tycker att man definitivt ska välja en mäklare som jobbar mot provision. Ska du sälja en bostad i exempelvis Solna så kan den sista lilla ansträngningen från din mäklare gör att din affär i slutändan blir väldigt bra; en extra ansträngning som kommer just av den morot i form av provision som hägrar. Kort och gott: väljer du en dyr mäklare som jobbar mot fast arvode så riskerar du att se att denne bara, så att säga, cashar in. Han vet att pengarna kommer in på kontot, han vet att det inte spelar någon roll vad slutpriset blir – hans pengar är säkrade och detta till en slags ansträngning enligt standardmodell.

Märk väl här: vi har ingenting emot mäklare som tar höga fasta arvvoden och som jobbar åt större byråer. Vi säger bara att man riskerar mättnad snarare än hunger om man väljer en sådan.

Fantasi hos en mäklare är att eftersöka

Det viktigaste enligt oss är dock vilka egenskaper en mäklare har. Dels ska du klicka med din mäklare; han ska kunna förstå dina önskemål, han ska kunna veta dina mål och han ska kunna veta om hur man når dessa. Kort sagt; ni två ska kunna ha en öppen dialog – med högt tak – om hur han ska arbeta.

Många mäklare har en förmåga att jaga kunder, få en påskrift och därefter inte bry sig. Man skriver en  pliktskyldig text som beskriver bostaden, man tar några bilder och lägger ut bostaden på de vanliga kanalerna. Något som sällan leder till några rekordpriser och som tar oss till en annan viktig egenskap vi tycker att man ska söka efter hos då man väljer mäklare i Stockholm: fantasi.

Fantasi, kreativitet och en förmåga att överraska är något som verkligen gör skillnad. Hos en mäklare kan detta visa sig i annorlunda bilder – genom andra filter – det kan visa sig i att han använder sig av homestyling, det kan visa sig att han tar in professionella copywriters för texterna (där exempelvis fastighetens historia avhandlas, där området – i det här fallet Solna – beskrivs och där utförliga förklaringar kring material och renoveringar ges). En sådan bostad sticker ut från massan på exempelevis Hemnet, fler ser den, fler blir intresserade och förhoppningsvis så leder det till en budgivning.

Provision, personlig kontakt, kreativitet och fantasi – där har vi orden man ska eftersträva hos en mäklare och vad man ska basera sitt val på enligt oss.

27 Oct 2016

Mäta Lägenhetsyta Stockholm

I denna blogg diskuteras areamätning och relaterade ämnen, till exempel fastighetsmäkleri, homestyling byggnationer etc, vad man ska tänka på i samband med en flytt och mycket mer. Mycket nöje!