Tips för att hitta rätt mäklare

Att sälja en bostad i Stockholm kan leda till en enorm vinst; men det kan även leda till en summa som man inte är helt tillfreds med. Man har förmodligen gjort en vinst – men man har räknat med en betydligt högre och man blir av den anledningen väldigt besviken. Plötsligt har man inte samma ekonomiska muskler att lägga på den nya bostaden som man köpt, man tvingas ta högre lån än vad man tänkt sig och gemensamt mellan de som hamnar i liknande situation är ofta följande: de skyller på sin mäklare.

Och – i vissa fall så har de också rätt att göra så; men det handlar lika mycket om att de har sig själva att skylla då det de facto är de som gjort valet. Först och främst här; det är inte lätt att välja mäklare. I Stockholm finns en enorm konkurrens och dessutom så är mäklare grunden försäljare – något som gör att de är skickliga på att sälja in sig själva; lova lite mer än vad de kan hålla och således frisera sanningen en smula.

Det finns således många fällor att kliva i här och det vi tänkte göra är att rada upp några enkla tips kring hur man ska tänka, vad man ska ha i bakhuvudet och vad som kan underlätta valet av en mäklare. Vi kan säga att du står inför att sälja din bostad i Sundbyberg och att du genom att följa dessa tips ger dig en bättre möjlighet att hitta en mäklare som kan ge dig bästa möjliga slutpris på din lägenhet.

  • Hur har mäklaren sålt tidigare? Har han/hon kunskap om området Sundbyberg? Vi anser att en lokalkännedom är väldigt viktigt för en mäklare och något som man definitivt ska eftersöka.
  • Hur erfaren är denne mäklare? Många väljer en mäklare som har lång erfarenhet och man tror per se att denna rutin ska generera mer pengar. Vi anser att det inte nödvändigtvis är så. I många fall tar en erfaren mäklare med ett bra rykte på sig uppdrag som han sedan inte gör ordentligt och vi tror att hungern spelar en stor roll kring hur aktivt en mäklare agerar vid en försäljning. Dock – välj gärna från en större mäklarbyrå; men försök att hitta en mäklare där som är på hugget!
  • Priset: Fördelen med att välja en mindre erfaren mäklare kommer ofta dessutom att visa sig i priset då en sådan generellt kräver lite mindre i provision.
  • Tillgänglighet. Ett bra tecken på att en mäklare har rätt glöd är att du testar att ringa från ett anonymt nummer under en vardagskväll. Svarar han – bra. Svarar han inte – mindre bra. Märk väl. Det handlar inte om någon telefonterror utan vi vill bara visa på att en mäklare ska vara tillgänglig under de flesta av dygnets timmar.
  • Varning: viktigt är att du försöker kolla huruvida din mäklare har ett fläckfritt förflutet. Tyvärr finns ingen lista över varnade mäklare ute till allmän beskådan – däremot så kan du kontakta Fastighetsmäklarinspektionen och be om att få uppgifter om specifika mäklare som du tänkt dig att anlita. Är de varnade – välj bort.

Hitta rätt mäklare

4 jun 2017